Perinneyhdistyksen tämän vuoden opintomatka tehtiin10.-13.5. Valko-Venäjälle. Matkalle osallistui 19 henkilöä. Matkanjohtajana toimi Antti Nieminen, asiantuntijaoppaana Martti Turtola ja mainiona paikallisoppaana Kristina.
Lensimme Helsingistä Minskiin Belavian koneella ja majoituimme hotelli Willingiin keskustan etelälaidalle. Lento sujui länsimaiseen tyyliin ja hotelli oli yllättävän hyvä. Minsk näytti heti ensi metreiltä poikkeuksellisen siistiltä ja turvalliselta suurkaupungilta.
Toisena päivänä teimme aluksi retken maaseudulle Ivaniecin pikkukaupungin ympäristöön. Kävimme juutalaisten muistomerkillä, tutustuimme kaupungin keskustaan, ajoimme laajan, partisaaneja sodan aikana suojanneen metsäalueen läpi ja nautimme perinneaterian idyllisessä majatalossa. Saman päivän toisina kohteina olivat UNESCOn maailmaperintöön kuuluvat Mirin linna ja Niasvizin kartano. Kumpikin oli suuri ja loistelias.

Nesvizhin palatsi

Mirin linna

Aloitimme kolmannen päivän laajalla Minskin kierroksella. Kaupungissa kaikki on uutta ja näyttävää, sillä alkuperäisestä Minskistä tuhoutui noin 80% Toisen Maailmansodan aikana. Päivällä kävimme katsomassa Valko-Venäjän valtionsirkuksen näytöksen, joka ylitti useimpien odotukset. Iltapäivällä tutustuimme Suuren Isänmaallisen sodan museoon, jonka puitteet olivat mahtavat, mutta sisältö vanhanaikainen keskittyessään sotasankarien tekojen ylistämiseen.

Viimeisen matkapäivän aamuna teimme kävelykierroksen hotellin lähialueella ja poikkesimme lentokentälle ajettaessa Kunnian kukkulalle. Belavian lyhyen, tunti ja kaksikymmentä minuuttia kestäneen lennon jälkeen olimme taas kotimaassa. Tämä luonteeltaan ”kerran elämässä” -matka oli nyt tehty.